Printvriendelijke versie. Sneeuwwandelen 2011

Twee verslagen van de sneeuw(schoen)wandelreis 19-26 februari 2011 

Het verslag van Hettie : Sneeuwwandelen in het Engiadina Bassa      

In december heb ik de sneeuwwandelreis geboekt na een tip van Ria, een wandelvriendin. De website van Marjan sprak me meteen aan, dus snel geboekt. Al vlot reageerde Marjan: wat leuk dat je ook meegaat.
Met een ´Sonderzug´ reizen we naar Landquart en via het smalspoor verder naar Ardez.       

De volgende dag(en) zien we de fantastische bergen. Het voelt voor mij als ´thuiskomen´, de bergen omarmen me. Wat bijzonder.
De eerste dag oefenen we het dalen en stijgen met de sneeuwschoenen, het lopen is zwaarder dan met bergschoenen.      

Door het fraaie weer van de afgelopen weken valt de sneeuw wat tegen op de zuidhellingen van Ardez: een afwisseling van sneeuw en bruin/groen grasland. Anders dan ik had gedacht.

Op weg naar Munt Buffalora


Maar Marjan zou Marjan niet zijn om met ons naar andere plekken te gaan (St. Moritz, Lai Nair, Buffalora, Val Tuoi) waar veel sneeuw ligt. Per trein en/of bus rijden we naar het startpunt van de wandelingen. De tochten zijn afwisselend: van geprepareerde wandelwegen (af en toe glad door het ijs) tot het zelf sporen door de ongerepte (soms diepe) sneeuw. Bij het sporen hebben de voorste wandelaars het het zwaarst, zij maken het pad, het zgn. sporen, de volgende wandelaars volgen dan het gespoorde pad.  

Afwisseling van bossen, hoogvlaktes, wijdsheid, smalle dalen, dan weer een stromend beekje onder en tussen het ijs, en om ons heen steeds de prachtige bergen.   

Wat voel ik me klein in deze overweldigende bergwereld. Ik geniet van de rust, de stilte, ik voel de energie in me stromen, ik adem diep de frisse lucht in. Ik tank bij en kom tot rust. Heerlijk.      

De hut bijna bereikt !

En dan de euforie, als we met 4 vrouwen de Chamonna Tuoi Hut (2250 m) binnenlopen!
De chocolademelk smaakt als nooit tevoren.     

.

 

Buitelingen in de sneeuw

Een heerlijke week heb ik gehad mede door de gezellige groep en het enthousiasme van Marjan met  aandacht voor iedereen. Ze past zo nodig het programma aan, afhankelijk van de weersomstandigheden, sneeuwcondities en de conditie en ervaring van eenieder.      

Complimenten Marjan en dank je wel daarvoor.      

Hettie     

— 

Het verslag van José:      

Sneeuwschoenwandelen, ik had het nog nooit gedaan, dus een uitdaging! Maar ook de vraag: kan ik dat wel, houd ik niet de hele groep op, ben tenslotte 63. Marjan, die ik ken van de Herfstreis 2009, kwam met een optie, eventueel een 2e gids, zodat de groep gesplitst kan worden in een lichtere en zwaardere tocht.      

We hebben prachtige tochten gelopen, met pittige klimmen (ik ben niet afgehaakt!) o.a. naar St. Moritz, Lai Nair, Munt Buffalora met een straffe wind – wat een hele ervaring was met die opwaaiende sneeuw. Het was allemaal zo leuk, dat we op onze vrije dag een extra pittige tocht maakten naar Chamanna Tuoi, puur genieten.
We hebben gelopen in lichte sneeuw, met lichte bewolking, maar meestal in de zon.      

Ons verblijf in Hotel Alvetern in Ardez was wel heel luxe, fijne kamers, alles tot in detail in orde, het voelde als minimaal 3 sterren, na een dag inspanning een vriendelijk welkom door de eigenaar en personeel, en een super lekker diner.      

Ik heb een fantastische vakantie gehad, samen met een groep fijne mensen.      

Marjan, je had alles weer prima voor elkaar, perfect. Hartelijk dank voor jouw inzicht en inzet. ’t Was SUPER.      

José.

Printvriendelijke versie.