Printvriendelijke versie. 4-dg hutten – hoger

4 daagse huttentocht – op grotere hoogte

Lai da Palpuogna

.

dinsdag 12 tot vrijdag 15 augustus 2014

rugzaktrektocht
4 dagen lopen met Nederlandse BAW-gids
3 overnachtingen in berghutten e.d., met halfpension

Voor (berg)wandelaars met een goede conditie.
Bergwandelervaring gewenst maar niet vereist.

Aantal deelnemers: 6 – 10
___________________________________________________________________________________________

Huttentocht rondom Kesch en Schwarzhorn

Programma en impressie
Deze vierdaagse huttentocht komt in grote lijnen overeen met het eerste deel van de elders op de site beschreven 8-daagse ‘Huttentocht hoger’ (zie aldaar!).  Hij verloopt van het dorpje Bergün naar de Flüelapas (Davos) – midden in het bergkanton Graubünden, in het Zuidoosten van Zwitserland. Een kaartje van het routeverloop vindt u hier.
Het bijzondere van deze huttentocht is dat je een tijdje echt in een andere wereld verblijft, een rustige en indrukwekkende bergnatuur, meestal boven de booomgrens, helemaal weg van het alledaagse leven. Het kan tot speciale belevingen leiden. Het is een gevarieerde tocht, met bergpaden en rotsblokken, gletschers en bergmeertjes en zo mogelijk beklimming van de stoere Schwarzhorn (3146m) met zijn indrukwekkende panorama.

We lopen van berghut naar berghut, de rugzak met onze spullen (ca. 7-10 kg) steeds bij ons. ’s Ochtends vertrekken we, na een eenvoudig maar voedzaam ontbijt in de hut. De hele dag zijn we onderweg, levend in die wereld boven de boomgrens. We lopen over bergpaadjes, smal en stenig. Soms klauteren we over grote rotsblokken, een andere keer steken we een puinhelling over. Kleurrijke bergbloemen, alpenmarmotten, mogelijk gems of steenbok vergezellen ons. De uitzichten wisselen voortdurend. Tussendoor tijd voor fotoos en kleine pauzes. Een langere middagpauze, indien tijd en weer het toelaten. Aangekomen in onze volgende hut hebben we ruim tijd om ons op te frissen en de omgeving te verkennen, alvorens ons een meer of minder uitgebreid maal wordt voorgezet, verrassend genoeg mét verse sla, die uit het dal moet worden aangesleept. De huttenwaard(in) en medewerkers zetten zich volop in om het hun gasten naar de zin te maken. De hutten zijn achtereenvolgens een bergrestaurant, een moderne ekologische hut en een traditionele hut. Zoals echte berghutten betaamt, zijn de voorzieningen doeltreffend en sober. Overal slapen we in groepsverblijven, op smalle of bredere matrassen naast elkaar. Meestal onder donzen dekbedden. Wassen doen we ons aan de kraan, een douche is een uitzondering.

Op weg naar de Kesch-hut

Omdat we vanaf het begin op hoogte overnachten (op resp. 2000, 2600 en 2500 m hoogte), is het belangrijk dat de deelnemers voor aanvang al aan hoogte (minimaal 1000 m) gewend zijn.
De opmaat op de eerste dag vormt een mooie, afwisselende tocht via het Palpuogna-meer, gecombineerd met het treintraject Bergün-Preda (een bijzonder deel van de Albula-lijn, UNESCO-werelderfgoed!). Vervolgens klimmen we via een kortere of iets langere route naar ons eerste overnachtingsadres, dat een schitterend uitzicht biedt. (In totaal: +750 m, -550 m, 12 km; 5 uur pure looptijd). Pure looptijd is letterlijk bedoeld: de tijd die nodig is bij stug doorlopen. In de praktijk lopen we echter langer, want ietsje rustiger, zodat we werkelijk de omgeving op ons kunnen laten inwerken, en staan we af en toe stil voor een foto e.d., naast enkele echte pauzes. Na aankomst bij de Kesch-hut op de 2e dag kunnen de liefhebbers nog een extra tocht naar de gletscher ondernemen – een aanrader! Het plan voor de 4e dag is om via de beklimming van het Schwarzhorn (3146 m) naar de Flüelapas te lopen. Over grote rotsblokken en puinhellingen en een klein stukje dat wat geëxponeerd is. Het Schwarzhorn met zijn grandiose panorama naar alle richtingen vormt letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de tocht. Voor wie deze top-tocht te zwaar zou zijn, bestaat er een gemakkelijkere variant, rechtstreeks naar de pas. Maar we streven er naar dat allen meegaan naar de top, mits de weersomstandigheden geschikt zijn.

Voor wie
De uitgezochte route kent vele voordelen: een rustige streek; midden in de bergwereld boven de boomgrens en toch kan men vanaf elke hut in korte tijd in het dal zijn, mocht dat nodig zijn; een op zich veilige route; en érg mooi. Omdat we op grotere hoogtes verkeren, is ook flexibiliteit vereist: afhankelijk van de weersomstandigheden kan het programma aangepast worden.
De route is opgezet voor bergwandelaars met een goede conditie, maar is óók geschikt voor wie nog geen ervaring in de bergen heeft én deze huttentocht is aantrekkelijk voor kinderen (vanaf ca. 13 jaar) en jongeren die zich thuis voelen in de bergen. Belangrijk is een goede conditie; een zekere mate van tredzekerheid is nodig voor de laatste dag. De paden zijn niet geëxponeerd en bij lastige passages krijgt u desgewenst een helpende hand toegestoken.
De pure looptijden per dag liggen rond de 5 uur. Stijgingen tot max. 800 m, dalingen tot max. 1000 m per dag.
Er wordt van uitgegaan dat ieder voor aanvang van de tocht ingelopen en aan hoogte gewend is! (Voor velen is een overnachting in Bergün, op ruim 1300 m hoogte, met een dag inwandelen in de omgeving voldoende.)

“Niemand komt uit zo’n tocht, zoals hij erin is gegaan.”  staat in een bergreisgids – laat u verrassen!

Kosten

 • CHF 460 / ca. € 385  p.p. bij min. 6 deelnemers
  Korting voor jongeren (t/m 17 jaar: CHF 66) en NKBV-leden wordt doorberekend.
  Extra korting voor gezinsleden mits min. 8 deelnemers
 • Inbegrepen:
  3 overnachtingen (in groepsverblijven, in berghutten of vergelijkbaar), 3x diner, ontbijt en “Marschtee” voor onderweg;
  4 dagen begeleide wandelingen; geplande transfers onderweg; algehele organisatie.
 • Niet inbegrepen:
  lunch (zelf meenemen of kopen in de hutten); reis Nederland-Zwitserland v.v.

Na aanmelding ontvangt u uitvoerige informatie voor een optimale voorbereiding.
Desgewenst adviseren wij u wat betreft overnachtingen en wandelingen ervoor en erna.

Nog vragen? Zie onder contact voor telefoonnummers en emailadressen.
Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier.

Printvriendelijke versie.