Printvriendelijke versie. Marjan

Marjan v/d Munckhof

Persoonlijk

Psycholoog – Europees secretaresse – Wandelleidster/reisorganisatrice

Het initiatief is uit eigen ervaringen voortgekomen: de weldadige werking die ik beleefde toen ik langere tijd in de bergen kon wonen en er regelmatig wandelde.
Ik herkende hetzelfde bij anderen: de Nederlandse vakantiegasten, die hier kwamen opladen.
Het is méér dan uitrusten en bijkomen. Deze bergomgeving kan krachten in je wakker roepen, je dichter bij je eigen kern brengen. Als psycholoog zocht ik steeds naar wat een mens nou echt goed doet, liefst zonder al teveel praten. Wandelen in de bergen is voor mij het antwoord, dat me blij maakt.

Het sterkst werkt het volgens mij op grotere hoogten: boven zo’n 2000m. (Huttentocht!) Maar ook op uitgezochte plaatsen die wat lager liggen, is veel mogelijk. Díé (je kunt het ook krachtplekken noemen) staan dan ook zoveel mogelijk op het programma en dáár heb ik in het winterseizoen 2007/2008 gewoond en gewerkt: in Preda, Gasthaus Sonne
Vaak is een zekere activiteit gewenst, voor ieder op zijn eigen niveau. De beleving op hoogte is echt anders wanneer je naar boven klimt (d.w.z. je inspant en alle tussenhoogtes meemaakt) als wanneer je met een lift die 1000 hoogtemeters in 10 minuten overbrugt. Wat gebruik van liften overigens niet uitsluit.

Het viel mij op dat niet iedereen uit het platte land goed is voorbereid, daardoor onbedoeld risico’s neemt of veel van wat mogelijk is, niet ontdekt. Soms ook missen mensen een goed advies of een helpende hand. En tenslotte: velen kénnen het überhaupt niet – zo jammer.

Ik besloot om zelf wandelreizen te gaan opzetten, voor Nederlands-taligen: om bergwandelen meer bekendheid te geven, mensen wegwijs te maken en ze te begeleiden tijdens tochten. Geslaagde tochten en veiligheid zijn daarbij grondprincipes.

Daartoe volgde ik in Zwitserland met succes de cursus voor BAW-wandelleider, het diploma dat de verkeersbureaus in kanton Graubünden eisen van hun wandelleiders. Overigens: BAW is de organisatie die de duizenden kilometers wandelroutes in Graubünden heeft uitgezet en bewegwijzerd en die het onderhoud van de desbetreffende wandelpaden organiseert.
Na de wandelleiderscursus volgde ik de officieel erkende BAW-“lawinecursus”, zodat ik mij gediplomeerd sneeuwschoenwandelleider mag noemen. Daarmee kan ik u veilig rondleiden met sneeuwschoenen in ongerepte sneeuwgebieden.

Als pachtster van Gasthaus Sonne Preda wilde ik vanuit dit pension/restaurant de wandelreizen verder uitbouwen. Veel ervaring deed ik op in dit winterseizoen, ook met het leven midden in de bergen in de winter. Het pension liep goed, maar helaas wilde de eigenaar de pacht niet verlengen.

Mijn levenspad heeft mij naar het Unterengadin gevoerd: een gebied dat mij erg aanspreekt – de ongerepte natuur, de bijzondere misschien wat dromerige sfeer, het bescheiden toerisme. Dankbaar kunnen we zijn, dat een dergelijk gebied bestaat en in stand gehouden wordt. Hoe meer ik andere gebieden leer kennen, hoe sterker mijn overtuiging voor het Unterengadin wordt. Graag nodig ik u uit uw eigen ervaringen op te doen!

Marjan van den Munckhof

Printvriendelijke versie.