Printvriendelijke versie. Sneeuwschoentrektocht

Van Ardez naar Zernez

Met hoge verwachtingen heb ik samen met een vriendin de sneeuwwandeltrektocht van januari 2014 bij Marjan geboekt. Waarom eigenlijk?

Inloopwandelingen rondom Ardez

Het gebied (S-charl) kennen we in de zomer, hoe zou het er zijn in de winter? Natuurbeleving staat bij Marjan voorop, dat spreekt ons aan. Ze is een deskundige, betrokken berggids waar we veel vertrouwen in hebben. In de winterweek van 2012 misten we de uitdaging, het zelf sporen. We wilden wat meer actie. Daarnaast heeft het verblijf S-charl op 1810m, tussen de hoge toppen in de witte bergwereld ons over de streep getrokken.

En …… wat heb ik een meer dan fantastische week gehad!
Met vijf stoere vrouwen op pad door de witte, onbetreden sneeuw in een immense bergwereld.

 

Gestart met rustige inloopwandelingen vanuit het gemoedelijke en aardige hotel Alvetern in Ardez. Af en toe al door de diepe sneeuw en dus je eigen spoor maken.

Op weg in de paardenslee

 

Daarna volop genietend vanuit de paardenslee, getrokken door twee paarden, van San Jon naar S-charl. Steeds verder glijden we het dal in, soms rustig glijdend dan weer in galop in een steeds mooier wordend winterlandschap met imponerende bergen om ons heen.

Gasthaus Mayor is sinds een aantal jaren ook in de winter geopend. Wat boffen we daarmee. We hadden een eenvoudige, goede kamer (***hut).

Blik op Ortler bergmassief

 

Vanuit S-charl hebben we twee passen bedwongen: Cruschetta (2296m) en Fuorcla Funtana da S-charl (2393m).

De tocht naar Cruschetta begon frisjes –15°C. Met een heldere hemel en bijna windstil voel je de kou niet. We zijn natuurlijk flink in beweging! Zelf sporen in de sneeuw.

Ik geniet van de stilte, de wijdsheid, ik hoor de notenkrakers, en zie er af en toe een vliegen. Ik voel me omarmd door de arven en de bergen. Deze ervaring pakt niemand mij meer af!

Op de pas een overweldigend uitzicht op het Ortler bergmassief met haar enorme gletsjers.

Diepe sporen bij Buffalora

De volgende dag is het weer totaal anders. Bewolkt, winderig, nevelig, geen goed zicht en ijssneeuw. Het eerste deel van de tocht is gisteren al door ons gespoord, dat scheelt. Met vereende krachten maken we een nieuw spoor van een eerder mogelijk pad. Pittig hoor, ‘t kost energie, maar het is oh zo leuk om te doen! Je eigen spoor maken in deze onmetelijke bergwereld. Bij Alp Astras hebben we een staande lunch aan de bar. Een vers skispoor leidt ons verder naar een skihutje. Na een kop thee/chocolade volbrengen we onze tocht.

De laatste wandeldag alweer, bij Buffalora. De eenvoudige tocht wordt een pittige tocht door de diepe sneeuw.

We zakken met de sneeuwwandelschoenen aan tot de knieën in de sneeuw. Een bospad voert ons ‘ zwoegend’  omhoog en omlaag. Heerlijk!

 

Deze week heeft me meer dan andere winterweken geraakt: de schoonheid, de stilte en de grootsheid van de bergwereld. De uitdaging aangaan en te voelen dat ik dat weer kan (na een periode van lichamelijk kwakkelen) heeft me een enorme boost en zelfvertrouwen gegeven.

Marjan dank je wel voor je betrokken en deskundige begeleiding van deze heerlijke winterweek.

Hettie ten Klooster

Printvriendelijke versie.