Printvriendelijke versie. Voorjaar rustig 2014

Durven en kunnen

In juni 2014 had ik het genoegen een wandelvakantie te beleven met een klein gezelschap onder leiding van Marjan van den Munckhof. Dat was een bijzondere ervaring.

Vroeger wandelde ik vaak hoog in de bergen, samen met mijn levenspartner. Meerdaagse huttentochten en zo. Maar sinds mijn gezichtsvermogen door een chronische oogziekte drastisch achteruitging had ik niet de illusie dat te kunnen blijven doen. Komt nog bij, dat met het vorderen der jaren fysieke beperkingen ontstaan. Uren bergop/bergaf met een zware rugzak deden we destijds voor ons plezier. Tegenwoordig hechten we toch aan wat meer comfort. Een klein rugzakje en geen dagtrajecten meer van acht uur plus.  Maar ja, met die oogproblemen dreigde ook dat tot het verleden te gaan behoren. Alleen op brede paden lopen kan ons niet blijven boeien.

Toen ontdekten wij www.wandeleninzwitserland.nl .  Onder de vele bloemenfoto’s en ander moois op de site trof ons ook een foto met wandelaars op een asfaltweg. *) Niets voor ons dus. Toch nog even doorgevraagd. Met dat contact kregen wij een goede indruk van de werkwijze. En dat sprak ons wel aan.

En het ging zoals beloofd. De eerste dagen aftasten wat de mogelijkheden van de deelnemers waren. Hoog en ver of brede paden. Klimmen of vlak terrein. Unter Engadin bleek het allemaal in huis te hebben. En dat gecombineerd met een goed geregeld openbaar vervoer…. Perfect! We kwamen diverse keren boven de boomgrens. Op eigen kracht.

En die oogproblemen? Dank zij deze vakantie heb ik veel ontdekt. Zelfvertrouwen in de bergen terug gekregen. Lopen op smalle paadjes kanen durf ik weer. Ja, zelfs sneeuwveldjes oversteken.

Het was geweldig, de stilte en ijle sfeer op de rand van de boomgrens weer te ervaren.

Marjan, bedankt!

Ruud

*) Dit zijn overigens geen asfaltwegen. (Marjan)

Printvriendelijke versie.