Printvriendelijke versie. Huttentocht Rijnbronnen

Greina en andere bronnen van de Rijn

Greina

 

za. 26 juli – za. 2 augustus 2014

8-daagse rugzak-trektocht langs berghutten,
aansluitend op de nachttreinen NL-CH v.v.
(incl. nachttrein 10-daagse)

8 dagen wandelen o.l.v. Marjan v.d. Munckhof, BAW-gids
7 overnachtingen in berghutten of eenv. pensions, met halfpension

Voor (berg)wandelaars met een vrij goede conditie en tredzekerheid.

Klik hier en hier voor persoonlijke reisimpressies.

 

Belevenissen rondom de jonge Rijn.

Een rijk gevulde verlengde week met wandelingen door zeer diverse, indrukwekkende en unieke landschappen, grotendeels boven de boomgrens. Greina, Gana Negra, Cadlimodal, Tomasee – namen die in de loop van de week voor ons gaan leven en hun sporen zullen achterlaten. De Zwitserse natuurbescherming Pro Helvetia streeft ernaar deze nog oer-natuurlijke landstreek tot natuurpark te maken, opdat ook in de toekomst de natuur voldoende beschermd wordt.

De tocht start in het Val Lumnezia, het dal van het licht, waar we al wandelend geleidelijk op hoogte komen. Na de eerste overnachting, op 1600 m en al buiten de bewoonde wereld, klimmen we naar de Greina-hoogvlakte op 2200 – 2500m. Greina: een land vol leegte; omzoomd door bergen; ver van elk dorpje (van welke kant je ook komt, je bent zeker 4 uur lopend onderweg om er te komen); oorspronkelijk, zonder menselijke ingrepen; vele bronnen, een vrij meanderende rivier, de Rein da Sumvitg (een van de bronnen van de Rijn);  ruw klimaat; heel eigen biotopen, deels moerassig; zeer gevarieerd, zowel graniet als kalk. Dankzij de inzet van natuurbeschermers is dit unieke gebied, dat hooguit te vergelijken is met de toendrastreken in Lapland, behouden gebleven en niet onder water gezet ten behoeve van waterkrachtcentrales. (zie http://www.greina-stiftung.ch/ – dit gevaar begint helaas weer voorzichtig actueel te worden …) We nemen ruim de tijd om door deze indrukwekkende vlakte te struinen en haar grondig te ondergaan. Wie wil, beklimt de uitzichtsberg Pizzo Coroi (2785).
Vervolgens een forse afdaling naar het stuwmeer en daags erna genieten we van de met bloemen bedekte rotsblokken in de Gana Negra. De toegang tot het stille en wild-romantische Cadlimo-dal heeft iets avontuurlijks. De Bornengopas met zijn vrij steile gruishelling is op zich al een uitdaging – als er sneeuw ligt, wordt het extra spannend. Als afsluiting van de week bereiken we de schilderachtige Tomasee, dé bron van onze Rijn. De tocht eindigt op de Oberalppas, waar sinds oktober 2010 een kopie staat van ‘onze’ vuurtoren aan de monding van de Rijn.
Een kaartje met het routeverloop vindt u hier.

Start en einde van de tocht sluiten aan op de nachttreinen Nederland – Zwitserland v.v.
Op de eerste dag brengt de bus ons een stuk het dal in, waar we onze wandeling beginnen. Vervolgens zijn we zoveel mogelijk te voet onderweg, dagelijks met onze rugzak van berghut naar berghut wandelend. De Greina zelf is vrij vlak – verder is het van hut tot hut voortdurend dalen en stijgen. Eén echt zware dag hebben we, als we diep het dal in moeten afdalen, voordat we de stijging naar de volgende hut kunnen beginnen. Steeds over bergpaadjes, smal, stenig, deels trap-achtig (nee, geen Klettersteig!), soms met ketting of staaldraad gezekerd.
Afhankelijk van de weersomstandigheden (regen, nevel, sneeuw) kan het programma gewijzigd worden. Waar mogelijk houden we rekening met de wensen van de deelnemers. Veiligheid staat voorop.

Overnachtingen: voornamelijk in echte berghutten. Dus in groepsverblijven (matrassen naast elkaar, dekbedden – zorg wel voor een eigen huttenslaapzak), eenvoudige wasgelegenheid, soms met douche (extra kosten); ontbijt en avondmaaltijden in het algemeen eenvoudig, voedzaam en lekker. De eerste nacht verblijven we wat luxer in een bergpension en nieuw is op de Lukmaniërpas een jurte ons verblijf: een mongoolse tent, met direkt zicht op de sterrenhemel!

Voor wie
De uitgezochte route is gericht op bergwandelaars met een goede conditie en een zekere ervaring, maar is óók geschikt voor wie nog geen ervaring in de bergen heeft. Deze gevarieerde huttentocht is mede door de grote afwisseling ook zeer geschikt voor ‘bergtüchtige’ jongeren. Vereist is wel voor alle leeftijden een zekere mate van tredzekerheid. De paden zijn nergens geëxponeerd. Bij lastige passages wordt u desgewenst een helpende hand toegestoken.
De pure looptijden per dag variëren van 3 uur tot 6; stijgingen tot zo’n 1000 m per dag komen voor. Lichtere en zwaardere (zeker 2) wandeldagen wisselen elkaar af. Op diverse dagen zijn er extra wandel- of bergbeklimmogelijkheden, voor wie dat wil.
Er wordt van uitgegaan dat ieder voor aanvang van de tocht ingelopen is!
Het is dan ook verstandig al een of 2 dagen eerder te gaan. Desgewenst kunnen we voor de vrijdag een begeleide inloopdag inplannen (door de Zwitserse Grand Canyon, de Ruinaulta). Ook kunnen we adviseren i.v.m. overnachtingsmogelijkheden.
U wordt door ons uitgebreid voorgelicht zodat u goed voorbereid op vakantie gaat!

Kosten
CHF 995,- p.p. (ca. € 835,-)
Korting voor jongeren t/m 17 jaar (ca.€50,-) en voor leden van de NKBV (ca.€25,-).

  • Inbegrepen: 7 overnachtingen in berghutten of vergelijkbaar (in groepsverblijf), met ontbijt, diner en “Marschtee” voor onderweg; 8 dagen begeleide wandelingen.
  • Niet inbegrepen: lunch (zelf meenemen of in hutten kopen); reis Nederland-Zwitserland v.v.; eventuele transfers onderweg.

Nog vragen? Zie onder contact voor telefoonnummers en emailadressen.

Aanmelden –> klik hier

Treinreis
Ons voorstel: nachttrein A’dam/Utrecht/Arnhem – Zürich v.v., met aansluitende treinen in Nederland en Zwitserland. Vertrek vrijdagavond, aankomst Ilanz zaterdagochtend. Terugreis vanaf Oberalppas, aankomst A’dam, zondagochtend. Vriendelijk geprijsd en hoe vroeger geboekt, hoe goedkoper.

Fotoreeks –> klik hier
Prachtige, kunstzinnige fotoreeks van Greina –> klik hier

Deze huttentocht als individuele reis in een zelf gekozen periode? Neem contact met ons op!!
Zie onder contact voor telefoonnummers en emailadressen.

 

Printvriendelijke versie.