Printvriendelijke versie. Hüttentour Rheinquellen

Greina en andere bronnen van de Rijn 

Greina

       
za. 16 t/m za. 23 juli 2011
(nachttrein vrijdag – zondag = 10 dg.)          

10 daagse rugzak-trektocht langs berghutten
8 dagen lopen met Nederlandse BAW-wandelleidster
7 overnachtingen in berghutten of eenv. pensions, met halfpension        

Voor (berg)wandelaars met een vrij goede conditie en tredzekerheid.
Aantal deelnemers: 6 – 10.            

Klik hier voor twee persoonlijke verslagen.       

           

Belevenissen rondom de jonge Rijn.

   
Een rijk gevulde verlengde week met wandelingen door zeer diverse, indrukwekkende en unieke landschappen. Greina, Gana Negra, Cadlimodal, Tomasee – namen die in de loop van de week voor ons gaan leven en hun sporen zullen achterlaten.
De tocht start in het Val Lumnezia, het dal van het licht, waar we al wandelend geleidelijk op hoogte komen. Na de eerste overnachting, op 1500 m en al buiten de bewoonde wereld, klimmen we naar de Greina-hoogvlakte op 2200 – 2500m. Greina: een land vol leegte; omzoomd door bergen; ver van elk dorpje (van welke kant je ook komt, je bent zeker 4 uur lopend onderweg om er te komen); oorspronkelijk, zonder menselijke ingrepen; vele bronnen, een vrij meanderende rivier;  ruw klimaat; heel eigen biotopen, deels moerassig; zeer gevarieerd, zowel graniet als kalk. Dankzij de inzet van natuurbeschermers is dit unieke gebied, dat hooguit te vergelijken is met de toendrastreken in Lapland, behouden gebleven en niet onder water gezet ten behoeve van waterkrachtcentrales. (zie http://www.greina-stiftung.ch/) We nemen ruim de tijd om door deze indrukwekkende vlakte te struinen en haar grondig te ondergaan. Wie wil, beklimt de uitzichtsberg Pizzo Coroi (2785).
We dalen flink af naar een stuwmeer en  genieten van de met bloemen bedekte rotsblokken in de Gana Negra. De toegang tot het stille en wild-romantische Cadlimo-dal heeft iets avontuurlijks. De Bornengopas met zijn vrij steile gruishelling is op zich al een uitdaging – als er sneeuw ligt, wordt het spannend. Als afsluiting van de week bereiken we de zo mooi gelegen Tomasee, dé bron van onze Rijn.

Start en einde van de tocht sluiten aan op de nachttreinen Nederland – Zwitserland v.v.
Op de eerste dag brengt de bus ons een stuk het dal in, waar we onze wandeling beginnen. Vervolgens zijn we zoveel mogelijk te voet onderweg, dagelijks met onze rugzak van berghut naar berghut wandelend. De Greina zelf is vrij vlak – verder is het van hut tot hut voortdurend dalen en stijgen. Een zware dag, als we diep het dal in moeten afdalen, voordat we de stijging naar de volgende hut kunnen beginnen. Steeds over bergpaadjes, smal, stenig, deels trap-achtig (nee, geen Klettersteig!), soms met ketting of staaldraad gezekerd.
Afhankelijk van de weersomstandigheden (regen, nevel, sneeuw) kan het programma gewijzigd worden. Waar mogelijk houden we rekening met de wensen van de deelnemers. Veiligheid staat voorop.      

Voor wie
De uitgezochte route is gericht op bergwandelaars met een goede conditie en een zekere ervaring, maar is óók geschikt voor wie nog geen ervaring in de bergen heeft. Deze gevarieerde huttentocht is mede door de grote afwisseling ook zeer geschikt voor ‘bergtüchtige’ kinderen en jongeren. Vereist is wel (voor alle leeftijden) een zekere mate van tredzekerheid. De paden zijn nergens geëxponeerd. Bij lastige passages wordt u desgewenst een helpende hand toegestoken.
De pure looptijden per dag variëren van 3 uur tot 6; stijgingen tot zo’n 1000 m per dag komen voor. Lichtere en zwaardere (zeker 2) wandeldagen wisselen elkaar af. Op diverse dagen zijn er extra wandel- of bergbeklimmogelijkheden, voor wie dat wil.
Er wordt van uitgegaan dat ieder voor aanvang van de tocht ingelopen is!
Het is dan ook verstandig al een of 2 dagen eerder te gaan. Desgewenst kunnen we voor de vrijdag een begeleide inloopdag inplannen (door de Zwitserse Grand Canyon, de Ruinaulta). Ook kunnen we adviseren i.v.m. overnachtingsmogelijkheden.
U wordt door ons uitgebreid voorgelicht zodat u goed voorbereid op vakantie gaat!      

Kosten      

  • wordt spoedig vastgelegd (ca. CHF 1.000,- per persoon  = ca. € 720,-)
    Korting voor jongeren t/m 17 jaar (ca.€50,-) en voor leden van de NKBV (ca.€25,-).
    Vaste-klanten-korting: 5 %.
  • Inbegrepen: 7 overnachtingen in berghutten (in groepsverblijf), met ontbijt, diner en “Marschtee” voor onderweg; 8 dagen begeleide wandelingen.
  • Niet inbegrepen: lunch (zelf meenemen of in hutten kopen); reis Nederland-Zwitserland v.v.; eventuele transfers onderweg. 

Nog vragen? Zie onder contact voor telefoonnummers en emailadressen. 

Treinreis
Desgewenst regelen wij uw treinreis. Gezamenlijk met de andere deelnemers reizen is gezellig en kan bij tijdige boeking aanzienlijke besparingen opleveren.
Voorstel: nachttrein A’dam/Utrecht/Arnhem – Zürich v.v., met aansluitende treinen in Nederland en Zwitserland. Vertrek vrijdag, 15 juli 2011 Amsterdam 19.41 u, aankomst Ilanz zaterdagochtend. Terugreis vanaf Oberalppas, aankomst A’dam, zondag, 24 juli 2011.
NB U kunt ook zelf uw nachttrein boeken – liefst zo spoedig mogelijk: bij tijdige boeking maakt u gebruik van een ‘Sparangebot’ - later kan de treinreis letterlijk per dag duurder worden.  

Nog vragen? Zie onder contact voor telefoonnummers en emailadressen. 
Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier     

     

 

Printvriendelijke versie.