Printvriendelijke versie. Huttentocht – hoger

Op grotere hoogte, een andere wereld

Lai da Ravaisch-ch


dit jaar enkel als individuele reis

8 daagse rugzak-trektocht langs berghutten
8 dagen wandelen
7 overnachtingen in berghutten e.d., met halfpension

Voor (berg)wandelaars met een goede conditie.      Bergwandelervaring gewenst maar niet vereist.

___________________________________________________________________________________________

Huttentocht van Kesch naar Silvretta

Het bijzondere van deze huttentocht is dat je een tijdje echt in een andere wereld verblijft, een rustige en indrukwekkende bergnatuur, meestal boven de booomgrens, helemaal weg van het alledaagse leven. Het kan tot speciale belevingen leiden.

Programma en impressie
De tocht verloopt midden in het bergkanton Graubünden, in het Zuid-Oosten van Zwitserland.
We beginnen in de omgeving van de hoge Piz Kesch, wiens kenmerkende gletscher van verre zichtbaar is. Vervolgens steken we door naar het zo heel andere Silvretta-gebergte en we eindigen in het dorp Klosters. Vele drieduizenders vergezellen ons deze week en één ervan zullen we beklimmen (optioneel): het stoere Schwarzhorn (3146 m) met zijn grandioze panorama.
We lopen van berghut naar berghut, de rugzak met onze spullen steeds bij ons. In deze tocht voornamelijk echte berghutten, waar een douche een hoge uitzondering is.

Ons voorstel is per nachttrein te reizen. In de loop van de ochtend rijdt u dan geleidelijk de Alpen binnen en ten slotte bereist u het bijzondere en bekende Albula-trein-traject met vele tunnels en hoge bruggen (Landwasserbrücke) – een belevenis op zich. Niet voor niets UNESCO-erfgoed.
Aangekomen in het bergdorp Bergün (1367 m) kunt u uitrusten van de reis en maken we ’s middags een bescheiden inloopwandeling. We overnachten hier ook, zodat u tijd heeft aan de hoogte en de bergen te wennen.  Omdat in Bergün het technische neusje-van-de-zalm van het Albula-traject begint, pakken wij dat ook mee: in de trein naar Preda verbazen we ons over de vele keertunnels en bruggen en terugwandelend over het Bahnlehrpfad krijgen we respect voor wat ingenieurs en arbeiders al meer dan 100 jaar geleden gepresteerd hebben. Na deze opmaat laten we het dorp achter ons en stijgen we geleidelijk naar ons eenvoudige overnachtingsadres (nee, helaas nog geen hut – die liggen hier hoger) op 2.000 m. We genieten van het prachtige uitzicht (zonsondergang!).

Vanaf de volgende dag blijven we op hoogte en in zeer gevarieerde, echte Zwitserse berghutten, o.a. de vrij nieuwe, ekologische Kesch-hut en de meer oorspronkelijke Grialetsch-hut.  Overal slapen we in groepsverblijven, op smalle of bredere matrassen naast elkaar.
’s Ochtends vroeg vertrekken we, na een eenvoudig maar voedzaam ontbijt in de hut. De hele dag zijn we onderweg, levend in de wereld boven de boomgrens. We lopen over bergpaadjes, smal en stenig. Soms klauteren we over grote rotsblokken, een andere keer steken we een puinhelling over. We passeren bergmeertjes en de durfal waagt zich even in het ijskoude water. Kleurrijke bergbloemen, alpenmarmotten, wellicht gems en steenbok vergezellen ons. De uitzichten wisselen voortdurend. Doorgaans verblijven we op hoogtes tussen 2.000 en 2.600 m, ondertussen vrijwel voortdurend dalend en stijgend, soms meer dan 1.000 m per dag.
Aangekomen in onze volgende hut hebben we ruim tijd om ons op te frissen en de omgeving te verkennen, alvorens ons een meer of minder uitgebreid maal wordt voorgezet, verrassend genoeg mét verse sla, die net als het brood wekelijks te voet uit het dal wordt aangesleept. De huttenwaard(in) en medewerkers zetten zich volop in om het hun gasten naar de zin te maken.
Onze laatste hut is de Silvrettahut, gelegen in een hoogalpiene omgeving, met vlakbij de Silvretta-gletscher. Vanaf het terras kijken we ver over de bergtoppen. Het Gletscherlehrpfad brengt ons op de laatste dag de gletscher- en vóórgletscherwereld nader, alvorens we gaan dalen en geleidelijk terugkeren in de wereld van alledag. In het dorp Klosters is nog even tijd voor inkopen (souvenirs). Wie met de nachttrein reist, vertrekt aan het eind van de middag richting Nederland. Wie iets meer tijd heeft, verblijft nog een of meerdere nachten in Zwitserland.

Voor wie
De uitgezochte route kent vele voordelen: een rustige streek; midden in de bergwereld boven de boomgrens en toch kan men vanaf elke hut in korte tijd in het dal zijn, mocht dat nodig zijn; een vrij veilige route; en érg mooi. Omdat we op grotere hoogtes verkeren, is ook flexibiliteit vereist: afhankelijk van de weersomstandigheden kan het programma aangepast worden.
De route is opgezet voor bergwandelaars met een goede conditie, maar is óók geschikt voor wie nog geen ervaring in de bergen heeft én deze huttentocht is aantrekkelijk voor kinderen (vanaf ca. 13 jaar) en jongeren die zich thuis voelen in de bergen. Belangrijk zijn een goede conditie en een zekere mate van tredzekerheid, vooral in het tweede deel van de tocht. De paden zijn niet geëxponeerd, soms met staalkabel gezekerd en bij lastige passages krijgt u desgewenst een helpende hand toegestoken.
De pure looptijden per dag liggen rond de 4 1/2 – 6 uur; stijgingen tot max. 1.000 m, dalingen tot max. 1.200 m per dag.
Er wordt van uitgegaan dat ieder voor aanvang van de tocht ingelopen is!

“Niemand komt uit zo’n tocht, zoals hij erin is gegaan.”  staat in een bergreisgids – laat u verrassen!

Kosten

  • Inbegrepen: 7 overnachtingen (in groepsverblijven, in berghutten of vergelijkbaar), 7x diner, ontbijt en “Marschtee” voor onderweg;
    ontvangst op 1e dag, 8 dagen begeleide wandelingen; geplande transfers onderweg; algehele organisatie.
  • Niet inbegrepen: lunch (zelf meenemen of kopen in de hutten); reis Nederland-Zwitserland v.v.

Treinreis: Voorstel: nachttrein A’dam/Utrecht/Arnhem – Zürich v.v., met aansluitende treinen in Nederland en Zwitserland. Vertrek vrijdagavond, aankomst Bergün zaterdag, 11.13 uur. Terugreis: aankomst A’dam zondagochtend.  Het is zo een 10-daagse reis.

Deze reis als individuele reis? Neem contact met ons op !!!

Nog vragen? Zie onder contact voor telefoonnummers en emailadressen.

Printvriendelijke versie.